Algorithm, Variable, and YOU

Just read a quote that was posted by my used to be ‘kakak kosan’ in her facebook account. The time is so right, I even think as if she was speaking to me, face to face… Thank you, kak! Thank God!

Work with what you have. Little progress is still progress. Excuses only lead to dead ends. Procrastination is a disease, an addiction. The only treatment is to fight it and actually get shit done. Empty hopes are just an illusion. The world is constrained by time. Every second passes is permanent, there is no turning back and your time to play is vey limited. Life is like a source code and the universe is a function with God’s algorithm and your actions as the parameters. You are a variable and everyone else is a series of constant variables.they are pre-defined in another class and you can’t change them. But you can choose them to manipulate the function’s output. You never know how the algorithm works, but you get to define yourself and assign whatever properties and values you want. You are the master of your own universe. Anyways… Pfsh.. Practice what you preach.

Practice what you preach, ok kak noted :)
Thank you, once again, for this ‘slap’.

~p.r.p.l.p.h.r.z

Advertisements

Di Atas Kepala

DAAI TV adalah salah satu channel TV yang mungkin kalah populer dibandingkan channel-channel TV swasta lainnya. Tapi saya sangat menikmati menonton channel ini terutama di bagian dramanya. Awal mula perkenalan saya dengan channel ini adalah karena ini satu-satunya channel berbahasa mandarin di TV (dan kadang ada subtitle hanzi-nya) sehingga memudahkan saya belajar mendengar dan memahami artinya walaupun mandarin yang digunakan adalah mandarin Taiwan yang luar biasa cepat dan luar binasa sulitnya.

Drama di channel TV ini berbeda dengan drama-drama pada serial TV lainnya, sebut saja K-drama dan J-drama. Drama disini tidak ditekankan pada kisah percintaannya melainkan pada pesan-pesan hidup dan ajarannya. Misal, ada cerita tentang percintaan suami istri, tapi yang ditekankan disini adalah bukan bagaimana si laki-laki mengungkapkan cinta dengan berbagai macam cara (yang kadang gak masuk akal, membuat delusional, dan cenderung berlebihan seperti di drama korea) tapi bagaimana cara si laki-laki menghormati si perempuan dan sebaliknya, perempuan menghargai laki-lakinya serta tanggung jawab dan hak masing-masing terhadap pasangannya. Lebih ada ‘isinya’ menurut saya.

Selalu ada quote yang bisa diingat dari setiap drama-drama ini. Dan quote untuk malam ini adalah:

“Di atas setiap kepala, ada langit yang harus ditopangnya”.

Mau gak mau, suka gak suka, setiap manusia mempunyai porsi masalahnya sendiri-sendiri yang hanya dan harus ia sendiri yang menyelesaikannya. Itu benar. Yang dapat dilakukan oleh yang lain hanya membantu, tapi yang menopangnya adalah yang mempunyai masalah. Bisa jadi kita memberikan nasihat yang mungkin dapat menyelesaikan masalahnya sebanyak mungkin kepada seseorang, tapi kalau ia tidak mendengar dan melakukannya ya sama aja bohong. Percuma.

Penyelesaian masalah, hanyalah tugas dan kewajiban si mpunya masalah. Apapun dan siapapun itu.

Sekian untuk malam ini. Selamat tidur! :)

~p.r.p.l.p.h.r.z

Cover dan Isi

book

Ada yang berubah dari bertambahnya umur. Selalu. Satu yang saya sadari adalah: kecepatan membaca yang melambat. Beruntung gak selambat siput, tapi tetap saja judulnya adalah melambat. Dulu, setiap saya membeli/dikasih buku, buku itu langsung dibaca dan langsung habis. Seperti yang gak pernah puas, selalu mau lagi dan lagi. Tapi sekarang? Buku-buku saya banyak yang numpuk di kamar, di rak buku, di lemari, dimana-mana tapi belum selesai dibaca. Bahkan beberapa ada yang masih rapi bersampul plastik tanda belum kesentuh sama sekali.

Hipotesis iseng-iseng saya dan teman saya adalah: UMUR. Iya, maksudnya umur ngaruh ke kecepatan mata, kecepatan nalar, dll. Tapi karena saya gak mau dibilang tua, akhirnya hipotesis berlanjut ke: PADATNYA AKTIVITAS dan MASALAH. Dengan kemacetan Jakarta yang mendekati ambang toleransi itu akhirnya kita merasa ‘capek dijalan’. Ketika pulang ke rumah rasanya inginnya mandi-makan-nonton tv yang gak pake mikir-tidur. Males mikir macem-macem apalagi untuk membaca, apapun itu.

Tapi terus semalam saya membaca kisah Dilan dan Milea-nya ayah Pidi Baiq. Itu adalah cerita bersambung yang ditulis dalam sebuah blog pribadinya. 69 bab dan masih berlanjut (bahkan katanya itu baru setengahnya!). Saya membaca itu dalam waktu 1,5 jam, itu pun karena dipotong makan malam. Seselesainya saya baca, saya amazed. Kaget dengan kemampuan baca yang masih normal dibandingkan dengan yang lalu. Berarti bukan umur, bukan pula aktivitas yang menjadi pemicu cepat lelahnya mata dan malasnya saya membaca. Hipotesis terpatahkan.

Akhirnya saya membuat hipotesis baru karena menyadari bahwa entah karena alur ceritanya, entah karena karakter Dilan yang mirip dengan sosok yang saya kenal, entah karena nostalgia lama, atau entah karena apapun itulah yang membuat saya semangat untuk baca lagi dan lagi. Yang jelas saya dibuat penasaran dengan kelanjutan ceritanya.

Semakin bertambahnya umur, bertambah pula pengalaman dan cerita hidup, dan dengan adanya itu pasti membuat kita semakin selektif dalam memilih apapun. Gak ada yang mau ngerasain ‘pahit’nya hidup lagi.  Coba ya, dulu semua cerita ‘dimakan’ dan ‘ditelan’ bulat-bulat akibatnya buku yang dibeli selalu habis dibaca. Tapi sekarang, baru sampai di halaman pertengahan, sudah malas melanjutkan karena ‘gak menarik’ atau ‘jalan ceritanya ketebak’.

Ada positif dan negatifnya mungkin dalam proses bertambahnya umur ini bila di analogikan dengan kecepatan membaca tadi. Positifnya adalah kita bisa jadi lebih selektif dan lebih hati-hati dalam memilih dan menetapkan keputusan karena merasa bahwa ‘gue tahu cerita sambungannya’ atau ‘gue pernah baca cerita semacam ini dan sambungannya pasti begini’ atau ‘lagu lama, males ah bacanya, ketebak’. Negatifnya adalah, kadang harus kita akui juga bahwa terlalu cepat menebak ini dan itu adalah buruk. Terlalu sering berspekulasi, berasumsi, dan mengeneralisasi segala hal berdasarkan pengalaman pribadi saja itu tidak bijak.

Harus diakui juga, semakin umur bertambah, kemampuan men-jugde kita akan semakin bertambah pula, semakin sadis bahkan. Padahal harusnya ‘don’t judge a book by its cover’ itu berlaku, atau setidaknya ‘until you finished read it’. Saya gak bilang cover buku itu bukan hal yang harus dipentingin sih, penting buat saya, penting banget malah karena saya pun termasuk orang yang seringnya tertarik terhadap cover buku yang bagus. Tapi semakin kesini semakin mikir aja, cover buku bagus tapi isi gak bagus, percuma bacanya gak akan diterusin dan ujung-ujungnya bukunya akan disumbangin karena menuh-menuhin lemari buku. Cover gak bagus tapi isinya bagus, sama percuma-nya karena gak akan dibeli dan ujung-ujungnya menuhin toko buku, akhirnya didiskon supaya penjualan laku. Kecuali kalau dia menang pulitzer prize atau new york times best seller, dll itu lain ceritanya. You never know you have read the good story until you finished read it.

Harus sepaket: cover menarik dan isi yang bagus.

Selamat pagi! Selamat berakhir pekan :)

#notetomyself

~p.r.p.l.p.h.r.z

3 Pancake Principles

My friend posted a link of video on his facebook, and I clicked. But rather than posted his posted-video, I stumbled upon this. I found this video in the ‘next-video’ section. Great speech by an awesome person. Her name is Ash Beckham, and she taught us how to come out from our closet as we may all have our own ‘closet’ which at first we think it’s a safe place to live, but it’s not.

closet

For you who have not watch her speech, please enjoy.

She happens to be gay, but it’s not just about how hard for a gay to have a hard conversation. I guess this is just an example of how we live our lives. Other examples may be anything.

I bookmarked what she said. I find them as very useful advices for me in the future. Here they are:

Hard is not relative, hard IS hard.

We need to stop ranking our ‘hard’ against everyone else’s ‘hard’ to make us feel better or worse about our closet and just commiserate of the fact that we all have ‘hard’.

At some point in our lives, we all are living in the closet and they may feel safe, no matter what your wall’s made of, a closet is no place for a person to live.

Concern of other’s person feeling –> stress.

When you do not have hard conversations, when you keep the truth about yourself a secret, you’re essentially holding a grenade. If you don’t throw your grenade, it will kill you.

If you’re gonna be real with someone, you gotta be ready for real in return.

3 pancake girl principles:

  1. Be authentic
  2. Be direct
  3. Be unapologetic

You’re speaking your truth, don’t ever apologize for that. Apologize for what you’ve done, but never apologize for who you are. Some folks might be disappointed, but that’s on them not on you. Those are their expectation of who you are, not yours. That is their story not yours. The only story that matters, is the one that you wanna write.

So the next time you find yourself in a pitch black closet, clutching your grenade know we have all been there before, and you may feel so very alone but you’re not. And we know its hard, but we need you out here, no matter what your walls are made of. Be that person, and show the world that we are bigger than our closets and the closet is no place for a person to truly live.

Indeed. Thanks for the life lesson, Ash!

Live the life to the fullest.

~p.r.p.l.p.h.r.z

5 Ways to Do Nothing and Become More Productive

Taken from here.

Do nothing when you’re angry.

Some people think anger can focus emotions, but it doesn’t. It’s like focusing on a kaleidoscope. You’ll walk straight off a cliff. Anger is a roadmap off that cliff. You have to wait until it settles down and you get perspective. Time is the morphine drip that soothes the anger. Then you can act. Anger is just an outer reflection of inner fear. The fear might be correct, but the anger blurs it.

Do nothing when you’re paranoid.

I initially wrote “fear” here. But fear can focus. If you’re in the jungle and there’s a lion on your right and an apple tree on your left then you better run as fast as you can back where you came from. But often I’m not afraid, I’m paranoid. I imagine a chaotic future filled with misery and hate and homelessness and loneliness. My best bet is to sit down and picture a more realistic future, one based on the fact that almost 99 percent of what I’ve been paranoid about in the past never comes true.

Do nothing when you’re anxious.

Why did they call at 5 p.m. on a Friday night and say, “We HAVE to talk. Well, I guess you’re not there. Talk Monday?” Ugh! I hate that! Why 5 p.m.? What did they have to say? I should call her house line. I should write. I should drive up and visit (“Hey, just stopping by! So, uhh, what was up with that phone call?”). There is nothing that is ever so important it can’t wait. And if it was that important, then it’s a roadmap to you and not the situation. It’s an opportunity to say, “What about my life can be rearranged so that this one thing doesn’t throw me off so much? What things can I change?” And then have fun changing them.

Do nothing when you’re tired.

I was trying to figure out something on the computer the other day. It was both very technical and related to money. First it was 1 p.m. Then it was 6 p.m. Then, against all my rules for a “daily practice,” it was midnight. And I was no closer to figuring it out. I was tired. My eyes were blurry. I was taking ten-second naps on my computer. A week later I still haven’t figured out what I needed to figure out. But right then, because I had invested this time into my “learning” and I was tired, I wanted to keep going. My wife Claudia peeled me off the keyboard and marched me upstairs. Sleep hygiene is the best way to improve productivity in your life. Not beating your head against a computer.

There is nothing that is ever so important it can’t wait.

Do nothing when you want to be liked.

How many times have I gone to a meeting? Taken a trip abroad? Made stupid investments? Written an article? Done did doing does? Just so someone would like me: a mother, a father, a friend, a reader, an investor, a customer, a stranger. Answer: a lot of times. Too many times. And it works. I put in the input (flattery, attention, false love) and get out the output (false love back). And continue to live the illusion in search of the dream, in avoidance of the nightmare, ignorant of the reality. Do I make any money this way? Do I feel a sense of accomplishment? In my 25 years of business: Never.

True. Reminder for myself :)

~p.r.p.l.p.h.r.z